Tiedote

Päättäjien Metsäakatemia on vienyt yhteiskunnallisia vaikuttajia metsään jo 25 vuoden ajan

Yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnattu Päättäjien Metsäakatemia -toiminta täytti tänä vuonna 25 vuotta. Kutsumuotoisen kurssin ja keskustelufoorumin tavoitteena on ollut perustamisestaan, vuodesta 1996, lähtien lisätä suomalaisten vaikuttajien kiinnostusta metsäasioihin, vahvistaa heidän metsällistä tietämystään sekä luoda vuorovaikutusta metsäalan ja muiden alojen vaikuttajien kesken.

Vuosien varrella kursseille on osallistunut yli 1 500 metsäakateemikkoa monenlaisista yhteiskunnallisista taustoista. Jokaisella kurssilla on mukana edustajia niin politiikasta, elinkeinoelämästä, tieteestä, kansalais- ja etujärjestöistä kuin mediastakin. Tänä vuonna järjestetty kurssi oli viideskymmenes ja kurssille osallistui 25 uutta metsäakateemikkoa.

– Tehtävänämme on tuoda esiin metsien mahdollisuuksia yhteiskunnan kehittämisessä ja rakentaa metsien kestävän käytön ja metsäalan tulevaisuutta yhteistyöllä ja vuorovaikutuksella. Päättäjien Metsäakatemia syntyi tarpeesta saada aikaan tätä keskustelua, kertoo Päättäjien Metsäakatemian johtaja Elina Antila Suomen Metsäyhdistyksestä.

25-vuotiaan Päättäjien Metsäakatemian juhlavuoden teema oli sosiaalisen kestävyyden näkökulma metsien käyttöön.

– Metsäala tarjoaa koulutusta ja työmahdollisuuksia tuhansille uusille työntekijöille lähivuosina. Kurssilla on keskusteltu muun muassa siitä, millaista osaamista metsäsektorilla tarvitaan ja miten alan houkuttelevuuteen työpaikkana sekä esimerkiksi sijoituskohteena voidaan vaikuttaa, kertoo Antila.

Nämä teemat nousivat keskusteluun myös marraskuussa Kirkkonummella järjestetyssä Metsäakatemian 50. kurssin avajaistilaisuudessa. Metsäakatemian käyneiden verkosto ja median edustajat kutsuttiin seuraamaan avajaisten verkkolähetystä.

–  Päättäjien Metsäakatemia on yksi metsäalan sosiaalisen kestävyyden ilmentymä – se on sosiaalinen innovaatio, jonka kautta kerrotaan metsäalan toimintatavoista, työstä ja yhteiskunnallisista vaikutuksista, tiivisti juhlakurssin 11.11.2021 Kirkkonummella avannut Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Erno Järvinen. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa Päättäjien Metsäakatemian toimintaa yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Asiantuntijoiden kokemukset ja keskustelut löytyvät blogeista ja tallenteista

Päättäjien Metsäakatemian kolmipäiväinen maastojakso järjestettiin tänä vuonna 24.11.–26.11.2021 Etelä-Karjalassa.

–  Kurssilaiset perehtyivät maastokohteessa Luumäellä vapaaehtoiseen metsien suojeluun ja Lappeenrannassa sijaitsevalla hakkuukohteella yksityisen metsänomistajan ja yrittäjän rooliin puuntuotannon ketjussa. Kurssin aikana kuultiin myös monia puheenvuoroja esimerkiksi kestävän kasvun näkymistä Suomessa. Kurssilaiset vierailivat muun muassa vuonna 2020 valmistuneella Suomen suurimmalla puukoululla, Imatran Mansikkalan koululla sekä sekä UPM:n Kaukaan integraatissa, kertoo Antila.

Juhlavuoden aikana Metsäakatemian käynyttä verkostoa on kannustettu kirjoittamaan tulevaisuuden visioista blogisarjaan ja jakamaan metsiin liittyviä kokemuksia ja muistoja sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi Päättäjien Metsäakatemia oli mukana esimerkiksi heinäkuussa järjestetyssä SuomiAreena-tapahtumassa. Keskustelutilaisuudessa huipputason asiantuntijat pohtivat, uhkaako luontokato Suomen taloutta ja hyvinvointia. Keskustelu käytiin yleisölle avoimesti Helsingin Allas Sea Poolilla ja se striimattiin myös verkkoon.  Tallenne Metsäakatemian keskustelusta on katsottavissa Metsäyhdistyksen Youtube-kanavalla.

 

Päättäjien Metsäakatemian 50. kurssi tutustumassa Suomen suurimpaan puukouluun, vuonna 2020 valmistuneeseen Mansikkalan kouluun Imatralla.
Päättäjien Metsäakatemian 50. kurssi tutustui Suomen suurimpaan puukouluun, Mansikkalan kouluun Imatralla. Kuva: Sanna Vornanen.
Päättäjien Metsäakatemia-kurssin osallistujat Metso-suojelukohteella Luumäellä. Vasemmalta Janne Impiö, Petri Heinonen, Bettina Lindfors, Tarja Etelämaa, Jenny Müller-Wahlman, Marjaana Liukko ja Antti-Jussi Oikarinen. Metsän omistaa Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö. Kuva: Sanna Vornanen.
Päättäjien Metsäakatemia-kurssin osallistujat Metso-suojelukohteella Luumäellä. Vasemmalta Janne Impiö, Petri Heinonen, Bettina Lindfors, Tarja Etelämaa, Jenny Müller-Wahlman, Marjaana Liukko ja Antti-Jussi Oikarinen. Metsän omistaa Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö. Kuva: Sanna Vornanen.
Metsäakatemia-kurssi Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan järjestämällä hakkuukohteella Lappeenrannassa. Veljekset Räihän metsäkoneyrittäjä Teemu Räihä (keskellä kuvaa keltaisessa takissa) kertoo osallistujille metsäkoneyrittäjän työstä. Kuva: Sanna Vornanen.
Metsäakatemia-kurssi Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan järjestämällä hakkuukohteella Lappeenrannassa. Veljekset Räihän metsäkoneyrittäjä Teemu Räihä (keskellä kuvaa keltaisessa takissa) kertoo osallistujille metsäkoneyrittäjän työstä. Kuva: Sanna Vornanen.

Lue lisää: 


Lisätietoja Päättäjien Metsäakatemiasta ja juhlavuodesta:

Elina Antila, Päättäjien Metsäakatemian johtaja, Suomen Metsäyhdistys, puh. 050 351 2411, elina.antila@smy.fi


 

Päättäjien Metsäakatemia

  • Päättäjien Metsäakatemia on yhteiskunnan päättäjille ja muille vaikuttajille suunnattu kurssi ja keskustelufoorumi.
  • Suomen Metsäyhdistys ry on järjestänyt Päättäjien Metsäakatemiaa vuodesta 1996. Suomen Metsäyhdistys tarjoaa vastuullista tietoa metsien käytöstä. Päättäjien Metsäakatemian toimintaa rahoittavat Suomen Metsäsäätiö sekä maa- ja metsätalousministeriö.
  • Vuosien varrella kurssin on käynyt yli 1 500 metsäakateemikkoa. Kursseille osallistujat valitaan niin, että osanonottajajoukko on mahdollisimman monipuolinen.
  • Juhlavuoden teemana on metsien sosiaalisen kestävyyden näkökulman esiin tuominen: metsäala tarjoaa koulutusta ja työmahdollisuuksia tuhansille uusille työntekijöille lähivuosina.
  • Metsäakatemia on myös suomalainen vientituote: konseptia on viety esimerkiksi Latviaan, Tansaniaan, Mosambikiin ja Costa Ricaan. Lisäksi yhteistyötä on tehty Ruotsin kanssa EU-päättäjille suunnatun Metsäakatemian osalta.
Kirjoittaja

Päättäjien Metsäakatemia

2 kommenttia “Päättäjien Metsäakatemia on vienyt yhteiskunnallisia vaikuttajia metsään jo 25 vuoden ajan” artikkeliin

Tapani Ruokanen sanoo:

Parhaat onnittelut!
Muistan hyvin, kun Juhani Karvonen kertoi 1995 suunnitelmasta tällaisen akatemian perustamiseksi ja pyysi samalla mukaan neuvottelukuntaan, olin silloin Kotimaan päätoimittaja. Vuoden 1996 aikana toiminta käynnistyi, vaihdoin helmikuussa Suomen Kuvalehden päätoimittajaksi, mutta yhteistyömme jatkui. Akatemian valovoimainen organisaattori oli nuori tohtori Eeva Hällström, joka sai lähes särötöntä ylistystä työstään. Itse sain paljon hyvää tietoa sekä työhöni että harrastuksiini metsänomistajana. Parhaat onnittelut ja kiitokset parikymmentä vuotta jatkuneesta yhteistyöstä neuvottelukunnassa (eläkkeelle jäämiseeni saakka) sekä onnen ja menestyksen toivotukset puheenjohtaja Hällströmille joukkoineen.

Tapani Ruokanen

Elina Antila sanoo:

Kiitos Tapani onnitteluista ja Metsäakatemia-muistojen jakamisesta! Neljännesvuosisata sitten käynnistynyt työ kantaa yhä hedelmää, voi hyvin ja kehittyy. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

Kirjoita kommentti