Uusi puu -kilpailu etsii taas puupohjaisia ratkaisuja ihmiskunnan ongelmiin

Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärven (vas.) mukaan uusia metsäbiotalouden innovaatiota on runsaasti matkalla tutkimuspöydiltä tuotantoon. "Uusi puu -kilpailu on tarpeellinen, jotta tieto niistä leviää", sanoo Mäkijärvi. Kilpailun avausseminaarin paneelissa esiintyivät Risto Huhta-Koivisto Business Finlandista, kansanedustaja Anders Adlercreutz ja Ernesto Hartikainen Sitrasta. Kuva: Uusi puu

Kolmas Uusi puu -kilpailu käynnistyi 6. kesäkuuta pidetyssä seminaarissa Helsingissä. Kilpailuehdotuksia voi jättää 16. syyskuuta asti ja voittajat julkistetaan marraskuussa 2018.

Kuten ennenkin, ratkaisuja haetaan resurssiniukkuuden, tiedostavan kuluttamisen, väestörakenteen muutosten, kaupungistumisen ja digitalisoitumisen luomiin haasteisiin.

Ehdotuksia arvioidaan sen mukaan, miten ne vastaavat näihin haasteisiin, mikä on ehdotusten yhteiskunnallinen merkittävyys, miten ne toteuttavat kestävää kehitystä, kuinka innovatiivisia ne ovat ja mitkä ovat ehdotusten markkinamahdollisuudet.

Kilpailun tarkoituksena on koko Uusi puu -yhteisön tavoin kertoa, että biotalous on täällä jo nyt: millaisia puupohjaisia ratkaisuja markkinoilla on tänään, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä metsäbiotalouden tulevaisuus näyttää.

Kilpailuun osallistuvat ehdotukset voivat olla olemassa olevia tuotteita, menetelmiä tai prosesseja. Prosessilla tarkoitetaan kaupallisesti toteutettavissa olevaa ratkaisua, joka ei ole kuitenkaan välttämättä vielä markkinoilla.

Kilpailun voittajat valitsee asiantuntijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista koottu tuomaristo. Raha- tai tavarapalkintoa kilpailussa ei ole, jaettavana on mainetta ja kunniaa.

Tutkimusprofessori Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä sanoi kilpailun avausseminaarissa Helsingissä puuta supermateriaaliksi.

”Siitä voidaan tehdä tekstiilejä, muovia ja muita fossiilisia raaka-aineita korvaavia pakkauksia, elintarvikkeita, lääkkeitä, melkein mitä vain”, Harlin totesi.

Oleellista on tuotteiden sopeutuminen kiertotalouteen. Harlinin vetämänä kehitetyt puutekstiiliteknologiat ovatkin tuomassa ratkaisun myös muunlaisten tekstiilien kierrätykseen uudeksi, jopa alkuperäistä parempilaatuiseksi kankaaksi.

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö. Sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.


Uusi puu -hankkeen verkkosivu


 

Kirjoita kommentti