”Metsänhoito ei ole mustavalkoista” – katso tallenne Metsäpäivien Hyvin sanottu -keskusteluista

Metsäpäivien avajaisissa käytiin Hyvin sanottu -keskustelu. Kuva: Anne Turunen

Valtakunnalliset Metsäpäivät 28.–29.10.2021 Helsingissä avasi Hyvin sanottu -keskustelu, jossa pohdittiin metsien käytön monitavoitteisuutta sekä moniarvoisuutta metsänomistajan näkökulmasta.

Katso Hyvin sanottu -keskustelut tästä

Suomessa on 600 000 yksityismetsänomistajaa, jotka eroavat taustaltaan ja metsälleen asettamiltaan tavoitteilta. Yhdessä he tuottavat pääosan suomalaisesta puuraaka-aineesta, hiilinieluista, virkistysympäristöistä ja muista metsien palveluista ja tuotteista.

Metsäpäivien avajaiskeskustelun lähtökohtana oli Metsäomistaja 2020 -tutkimus.

”Tutkimuksessa käsiteltiin myös esimerkiksi suhtautumista monimuotoisuuden turvaamiseen. Talousmetsän luonnonhoidon toimenpiteet ovat tervetulleita metsänomistajan metsään”, totesi Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne.

Avajaiskeskusteluun osallistuneet metsänomistajat Marja Piimies Helsingistä, Matti Heikkilä Siikajoelta ja Outi Pettersson Kangasalalta sekä MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola olivat yhtä mieltä siitä, että metsäneuvonnan tuella metsänomistaja on oikea henkilö päättämään metsänsä hoitamisesta arvojensa mukaisesti.

Vaikka metsäkeskustelu vaikuttaa usein hyvin polarisoituneelta, metsänhoito ei sitä Heikkilän mukaan ole. Esimerkkinä Heikkilä mainitsee, että luonnonhoidon toimenpiteet, kuten riistatiheiköt ja tekopökkelöt, ovat luontevasti mukana metsänhoidon koulutuksissa ja metsänhoidon toteutuksessa.

”Ei tämä metsänhoito ole mustavalkoista”, sanoi myös Pettersson. ”Metsänomistajan tehtävä on löytää ne omat arvonsa, jotta hän tietää, minkälaisen metsän haluaa jättää jälkeensä.”

Metsäpäivät mukana rakentamassa hyvähenkistä keskustelukulttuuria

Ylen ja Erätauko-säätiön Hyvin sanottu -hankkeen kautta Metsäpäivät haluaa olla mukana rakentamassa hyvähenkistä keskustelukulttuuria ja luomassa turvallisia keskusteluympäristöjä. Jo 92. kerran järjestettävän vuotuisen tapahtuman takana on Suomen Metsäyhdistys yhdessä yli 30 yhteistyökumppanin kanssa.

Avajaisten Hyvin sanottu -keskustelun lisäksi Metsäpäivillä on ohjelmassa ajatusten ja kokemusten vaihtoa koko päivän. Tapahtuma kerää jälleen sadat metsää eri näkökulmista tarkastelevat asiantuntijat yhteen. Asiantuntijapuheenvuoroja on neljällä lavalla, joiden lisäksi yksi lava on omistettu keskusteluille, kuten Suomen Partiolaisten Erätauko-keskustelulle aiheesta nuoret ja kestävä tulevaisuus. Lisäksi Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä järjestettiin alueelliset metsäkeskustelut.

”Metsäpäivät tunnetaan monipuolisesta ohjelmastaan, jota tehdään laajan yhteistyöjoukon kanssa. Kymmenet asiantuntijat kertovat metsien käytöstä monesta näkökulmasta. Siten tapahtuma tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden moniarvoiseen metsäkeskusteluun”, Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu sanoo.

Katso Helsingin, Hämeen ja pohjoisen Hyvin sanottu -keskustelut tästä

Lisätietoa:

Kirsi Joensuu, toiminnanjohtaja, Suomen Metsäyhdistys, kirsi.joensuu@smy.fi, p. 040 840 0642
Anna Kauppi, viestintäpäällikkö, Suomen Metsäyhdistys, anna.kauppi@smy.fi, p. 040 070 2102 

Kirjoita kommentti