Metsätiedekurssi antaa eväitä jatko-opintoja pohtiville lukiolaisille

Vaskivuoren lukion kakkosluokkalaisen Veeti Viilon tietämys metsäasioista on lisääntynyt metsätiedekurssilla. |Metsätiedekurssin retkellä tutustuttiin hiilenkiertoon myös suoekosysteemissä

Metsätiedekurssilla tutustutaan metsä- ja biotuotetieteisiin korkeakoulujen luennoilla ja retkeillen. Syyskuussa järjestetty retkeily Hyytiälän metsäasemalle konkretisoi metsiin liittyviä kysymyksiä Vaskivuoren lukion Veeti Viilolle.

Metsätiedekurssin retkeilyllä lukiolaiset pääsivät tutustumaan metsien hiilenkierron ja ilmakehävuorovaikutusten tutkimukseen Hyytiälän SMEAR-tutkimusasemalla ja Siikanevalla tutkijatohtori Pauliina Schiestl-Aallon opastuksella. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista metsätuhoihin ja muutokseen sopeutumisesta lukiolaisille luennoi LUKE:n eritystutkija Heikki Nuorteva.

Vaskivuoren lukion kakkosluokkalainen Veeti Viilo kokee, että retken myötä hänen positiivinen mielikuvansa metsäalasta vahvistui.

”Lähdin tälle kurssille, koska halusin oppia lisää metsäalasta ja halusin tietää, olisiko tämä minulle sopiva ala. Kurssilla olen tutustunut todella mielenkiintoisiin aiheisiin ja erityisesti tällä retkellä olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on tutkia metsiä ja niihin liittyviä ilmiöitä”, Viilo summaa.

Metsätiedekurssi järjestetään nyt toista kertaa. Lukiolaisille räätälöidyllä kurssilla tutustutaan etäyhteyksin metsätieteiden opiskeluun ja tutkimukseen Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa, biotuotetekniikkaan- ja teknologiaan Aalto yliopistossa ja LUT-yliopistossa sekä puutekniikkaan LAB ammattikorkeakoulussa. Suomen Metsäyhdistys koordinoi kurssia ja markkinoi sitä keväällä opinto-ohjaajille.

Viilo kertoo tarttuneensa kurssiin heti ilmoituksen nähtyään: ”Löysin tämän kurssin koululta tulleen Wilma-viestin kautta ja hakeuduin kurssille, sillä olen harkinnut metsäalaa jo aiemmin. Muistan jo aiemmin keväällä katsoneeni yliopistojen sivuilta eri aloja ja metsätiede pomppasi silmille. Tarkemmin googlailemalla ymmärsin, että metsiin liittyy paljon enemmän kuin perinteinen metsän biologia ja ekologia, kuten laajoja yhteiskunnallisia ja taloudellisia teemoja. Sitten kun tarjottiin tällaista metsätieteen tutustumiskurssia, niin totta kai halusin hypätä kurssille mukaan!”, Viilo taustoittaa.

”Metsät liittyvät vahvasti ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten ilmastonmuutokseen. Metsät myös tarjoavat kestävän tulevaisuuden ratkaisuja. Nämä teemat ovat tällä kurssilla näkyvissä. Oma tietämys on kasvanut, en ole aiemmin tiennyt, että muuttuvassa ilmastossa esimerkiksi metsätuhohyönteisten joukkoesiintymät ovat uhka meidän metsäluonnollemme”, Viilo pohtii kurssi aikana jo käsiteltyjä teemoja.

Kurssin vielä edetessä Veeti toivoo pääsevänsä perehtymään erityisesti puupohjaisiin tuotteisiin.
”Minua on aina hämmästyttänyt se, mitä kaikkea puusta voidaan tehdä. Odotan kurssin aikana näkeväni jotain, mikä näyttää ihan joltain muulta, mutta onkin puuta”, Viilo innostuu.

”Minua kiinnostaa metsäalan laajasti, mutta jos lähtisin nyt opiskelemaan, niin varmaan metsäekonomian puoli kiinnostaisi. Pelkkää kauppatieteilijää minusta ei saa, mutta kauppatieteet metsätwistillä kuulostaa todella mielenkiintoiselta”, Viilo pohtii jatkosuunnitelmiaan.

Ehkä tapaamme Veetin seuraavan kerran metsätieteiden opinnoissa!

 

Metsätiedekurssin retkellä tutustuttiin hiilenkiertoon myös suoekosysteemissä

Metsätiedekurssin sivulta pääset tutustumaan tarkemmin kurssin aihealueisiin sekä katsomaan luentotallenteita:
https://smy.fi/metsatutuksikurssi/

Kirjoita kommentti