Minun puuni

Minun puuni -kylvöpäivänä lapsi kasvattaa omia puuntaimia päiväkodin, luokan tai kerhohuoneen ikkunalaudalla. Siemen Forelia on lahjoittanut männynsiemenet taimikasvatusta varten. Minun puuni on tarkoitettu ensisijaisesti pääkaupunkiseudun alakouluihin, varhaiskasvatukseen ja iltapäiväkerhoihin sekä Metsämörri-ryhmille ympäri Suomea.

Sormet multaan juhlallisesti maailman metsien kunniaksi

Siemenet peitellään pintamultaan ja purkit nostetaan ikkunalle valoon. Kuva: Vilma Issakainen

Maaliskuun 21. päivänä juhlitaan Maailman metsäpäivää. Niihin aikoihin alkaa olla sopiva aika kylvää siemenet. Koko maalis- ja huhtikuu ovat yhtä hyvää aikaa kylvöpuuhille. Niihin aikoihin männytkin kylvävät luonnossa siemenensä, kun kevätaurinko ja ahava kuivattavat kävyt ja ne rapsahtelevat auki puiden oksilla.

Männynsiemenet on helppo nivoa isompiin oppimiskokonaisuuksiin, jossa lapset oppivat kiinnittämään huomiota puiden elämään, metsien kasvamiseen ja muihin luonnonilmiöihin.

Kylvöä varten tarvitaan viili-, maito- tms. purkkeja ja kukkamultaa. Kylvöohjeet tulevat siementen mukana. Ohjeet on saatavilla myös ruotsiksi (Mitt träd).

Männyn sirkkataimia. Kuva: Annamari Heikkinen

Lue lisää:

Yhteistyökumppanit

Suomen Metsäyhdistyksen Minun puuni -yhteistyössä ovat mukana Siemen Forelia, Suomen Latu ja Finlands Svenska Idrott sekä rahoittajana Suomen Metsäsäätiö.

Seuraavan kerran siemeniä jaetaan alkuvuodesta 2025

Kevättalven 2024 siemenet on jaettu loppuun. Niitä postitettiin ensisijaisesti pääkaupunkiseudun alakouluihin, varhaiskasvatukseen ja iltapäiväkerhoihin sekä eri puolilla toimiville Metsämörri-ryhmille niin kauan kuin niitä riitti.

Tirppa-paperitaittelutehtävä

Leikkaa, taittele ja leikki. Tirppa vai kirppu vai mikähän tämän nimi mahtaakaan olla? Tämä leikki on tuttu ainakin monille aikuisille. Taittele paperista tirppa ja leiki kaverin kanssa. Tämä tirppa tutustuttaa mäntyyn ja sen seurassa eläviin lajeihin. Tulosta tirppatehtävä.

Minun puuni, grafiikka

Minun puuni -projektia on järjestetty keväisin vuodesta 1993 alkaen – vuonna 2022 oli 30. kerta

Vaari oravainen vastaa lasten metsäkysymyksiin

Vaari Oravainen vastaa lasten metsäkysymyksiin!

Varsin viisas Vaari Oravainen asuu Mäntylässä. Siksipä männyt ovat hänen erikoisalaansa. Vaari tietää yhtä ja toista kuusistakin, sillä kuusensiemenet ovat hänen lempiruokaansa. Hän on myös kiinnostunut muista puulajeista ja metsän elämästä yleensäkin.

Vaari ottaa vastaan lasten kysymyksiä osoitteessa vaari.oravainen@smy.fi. Vastauksia hän antaa heti ehtiessään, kirjeitse tai sähköpostitse kysyjille ja omalla kysymys-vastaus-palstallaan.

Lue Vaari Oravaisen kootut vastaukset

Lisätietoja

Anne Turunen

Anne Turunen

+ 358 45 6575 440

anne.turunen@smy.fi