Maailman metsäpäivää juhlitaan Suomen päiväkodeissa ja kouluissa kylvöpuuhissa

Lapset juhlistavat Maailman metsäpäivää 21.3. sormet mullassa. Minun puuni -projekti on lähettänyt männyn siemeniä päiväkoteihin ja kouluihin jo 30 keväänä. Metsäyhdistys toivoo kylvöprojektiin osallistuvilta lapsilta piirustuksia, valokuvia ja tarinoita metsäpäivästä.

Minun puuni -kylvöprojektissa lapset kasvattavat siemenestä puuntaimia päiväkodin, luokan tai kerhohuoneen ikkunalaudalla.

”Maailman metsäpäivä maaliskuussa on juuri hyvää aikaa kylvöpuuhille. Maalis-huhtikuussa männyt kylvävät luonnossakin siemenensä, kun kevätaurinko ja ahava kuivattavat kävyt ja ne rapsahtelevat auki puiden oksilla”, kertoo Minun puuni -projektia vetävä Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän asiantuntija Anne Turunen.

Turunen vinkkaa, että männynsiemen on mitä mainioin oppimateriaali myös osana isompia oppimiskokonaisuuksia. Kylvöprojektista saatu palaute päiväkodeista ja kouluista kertoo joka kevät innostuneista ja tiedonjanoisista lapsista.

Tietoa männyn kasvusta ja mäntymetsän elämästä löytyy myös Tapahtuipa Mäntylässä -satukirjasta, joka on vapaasti ladattavissa Metsäyhdistyksen materiaalipankista. Sadun Mäntylässä asuu viisas Vaari Oravainen, jolle kylvöprojektiin osallistuvat lapset voivat lähettää metsään liittyviä kysymyksiä, piirustuksia ja omia tarinoita.

Jo 30. kylvöprojektikevät

Metsäyhdistyksen vetämä Minun puuni -kylvöprojekti alkoi jo 1990-luvun alussa. Siitä lähtien se on kasvattanut suosiotaan. Tänä keväänä siemeniä tilattiin ja postitettiin ennätysmäärä. Niitä pistää multaan 20 000 lasta yli 500 koulussa, päiväkodissa ja kerhossa.

Siemenet projektiin lahjoittaa metsäpuiden siemeniin erikoistunut Siemen Forelia sekä Tapio Oy. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Ladun Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrottin Skogsmulleverksamheten. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa projektin organisoinnin.

Päiväkodeissa ja kouluissa Minun puuni -projekti jatkuu myös kylvöpäivän jälkeen. Kun kylvöpurkkiin on alkukesään mennessä kasvanut pieni sirkkataimi, se istutetaan ulos, sillä huonekasvina mänty ei menesty.

Jos kylvöprojektiin osallistuvien lasten kaikki pienet puut lähtisivät kasvuun ja niistä perustettaisiin metsikkö, se olisi 15 hehtaarin laajuinen.


Tiedote ja video: Maailman metsäpäivä 21.3. nostaa esiin kestävän tuotannon ja suomalaiset innovaatiot 
Maailman metsäpäivä, Suomen YK-liitto
FAO:n International Day of Forests -sivusto
Minun puuni / Mitt träd -kylvöprojekti

Kirjoita kommentti