Suomen huiput nuoret metsätietäjät kilpailevat Metsävisan finaalissa

Koulutason Metsävisaan osallistui helmikuussa 25 000 yläkoululaista. 50 parasta koulunsa voittajaa saapuu finaaliin Helsinkiin 23.-24.5. Finalistit tulevat kaikkialta Suomesta Ivalon ja Karjaan väliltä.

Kuluneen kevään julkinen keskustelu on osoittanut, miten tärkeää on, että kansalaisilla ja päättäjillä on hallussaan perustiedot metsistä. Metsien toimintaa ja merkityksiä pitää ymmärtää monipuolisesti, jotta voi seurata keskustelua, muodostaa oman mielipiteensä ja vielä vaikuttaa päätöksentekoon.

Metsän rooli on tärkeä sekä ilmastonmuutoksessa että luonnon monimuotoisuudessa. Nämä ovat nousseet jopa vaalien teemoiksi. Myös koululaiset ja opiskelijat osallistuvat ja ottavat kantaa keskusteluun.

Metsävisa on pitkäjänteisesti tuonut opetukseen perusasioiden, kuten metsän ekologian ja aineiden kierron lisäksi metsien taloudellista, sosiaalista ja kulttuurinäkökulmaa. Metsävisa ei ainoastaan testaa oppilaiden tietoja, vaan nostaa ajankohtaisia metsäasioita koululaisten ja opettajien tietoisuuteen.

Kahden päivän finaalissa itse maastokilpailu kestää vajaat kolme tuntia. Kisa käydään torstaina 23.5. Raition reitillä Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa. Metsävisaa rahoittavat organisaatiot ovat järjestäneet reitille rasteja, joilla visailijat vastaavat kysymyksiin omilla mobiililaitteillaan.

Aikaa on varattu runsaasti vierailuille ja tapaamisille. Tänä vuonna finalistit tutustuvat muun muassa Helsingin yliopiston metsätieteellisen osaston opetukseen ja tutkimukseen.

Iltaohjelmassa katsotaan Arvokas metsämme -elokuva ja keskustellaan elokuvan tekijän Petteri Saarion kanssa dokumentista sekä luontodokumentaristin työstä. Finalistien mukana matkustaville opettajille finaalipäivät ovat mainiota täydennyskoulutusta.

Tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan perjantaina 24.5. klo 14 alkaen Biofore Talolla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on mukana palkintojenjaossa.


Lisätietoja


Yhteydenotot

  • Sirpa Kärkkäinen, nuorisoviestinnän johtava asiantuntija, Suomen Metsäyhdistys, puh. 050 3512 416 (haastattelut)
  • Anne Turunen, nuorisoviestinnän asiantuntija, Suomen Metsäyhdistys, 045 6575 440 (Metsävisan käytännön järjestelyt, toimittajien ilmoittautuminen, tulokset, valokuvat)

Metsävisa somessa

  • #Metsävisa #Skogsnöten
  • Twitter: @Metsapuhuu, @MetsayhdistysRy
  • Instagram: @foreststateofmind
  • Facebook: @metsapuhuu, @metsayhdistys

Kirjoita kommentti