Yläkoululaisten Metsävisa järjestetään 40. kerran

Metsävisan kilpailulomakkeita vuosien varrelta. Kuva: Anne Turunen
Kilpailutehtäviä suunnitteleva Metsävisa-ryhmä esiintyi puisia soittimia käsittelevän visatehtävän kuvituksessa vuonna 1992. Kuvassa ovat Tolarin ala-asteen rehtori Panu Kautto (vas.), kouluhallituksen ylitarkastaja Seija O. Lähdesmäki, biologian lehtorit Heikki Arponen Sampolan yläasteelta ja Oili Mikola Hämeenkylän yläasteelta sekä Suomen Metsäyhdistyksen apulaisjohtaja Jussi Akkanen. Kuvan otti Jakomäen yläasteen biologian lehtori Pekka Pitkänen.

Valtakunnalliseen kilpailuun osallistuu helmikuun 10. päivänä 21 000 oppilasta 336 yläkoulusta yli 500 opettajan johdolla. Vuodesta 1982 alkaen osallistujia on ollut 1,1 miljoonaa.

Lukuisat koulut ovat osallistuneet Metsävisaan vuosittain kymmenien vuosien ajan. On perheitä, joissa Metsävisaan ovat osallistuneet nykyisen peruskoululaisen lisäksi vanhemmat ja isovanhemmatkin.

”Metsävisan isä”, Suomen Metsäyhdistyksessä vuoteen 2009 asti työskennellyt metsänhoitaja Jussi Akkanen tietää, miten kaikki alkoi.

– 1970-luvun lopulla kouluihin tuli uusi valinnaisaine, maa- ja metsätalous sekä puutarhanhoito. Opettajat tarvitsivat metsäasioiden käytännön opetustyöhön taustatietoa. Metsäyhdistys ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto valmistivat yhdessä metsäaiheisia oppimateriaaleja ja järjestivät opettajien metsäkursseja sekä suunnittelivat valtakunnallisen metsätietokilpailun, Akkanen kertoo.

Ensimmäisen kerran tietokilpailu järjestettiin vuonna 1982 Oulun talousalueella, missä metsäalan ja koulujen kesken on valmiiksi vilkasta yhteistoimintaa.

Kilpailu sai hyvän vastaanoton, joten seuraavasta vuodesta alkaen se järjestettiin koko maassa. Se sai nimen Metsävisa, ruotsiksi Skogsnöten, ja myöhemmin englanniksi Forest Quiz.

Puun korkeuden mittaus on hyvä tärppi Metsävisan maastokisassa. Kuva: Vilma Issakainen (finaali 2018)

Metsäyhdistys kerää talteen Metsävisa-muistoja

Kuka tahansa visaan osallistunut, osallistujan vanhempi, visaa järjestänyt opettaja ja muu järjestäjä on tervetullut antamaan muistonsa talteen. Metsäyhdistys julkaisee niitä nettisivullaan luvan saatuaan.

”Meidän piti arvioida puun korkeus, mutta minulla ei ollut käsitystä, miten. Matkin puuta kepin avulla mittailevia kisatovereita. Todellisuudessa vertasin mielessäni puun korkeutta kotipihan navetan harjakorkeuteen, jonka tiesin. Hyvin meni”, maakuntatason maastokisaan asti visaillut entinen koululainen muisteli.

– Mieleenpainuvin kokemukseni on ollut se, kun pääsin oman oppilaani kanssa finaaliin. Tämä kun sattui olemaan oma 50-vuotispäiväni, eräs opettaja kirjoitti.

Järjestäjille itselleen ikimuistoinen tilaisuus oli esimerkiksi Suomi 100 -juhlavuoden Metsävisa, jolloin finaaliin kutsuttiin 100 oppilasta ja 100 opettajaa. Siihen asti finaalissa oli käynyt vain 15 oppilasta, yksi kustakin maakunnasta. Tällä kertaa nämä sata finalistia majoittui viidessä puolijoukkueteltassa. Takatalvi jäädytti iltauinnille pulahtaneiden visailijoiden uimapuvut puiden oksille.

Metsävisan kilpailulomakkeita vuosien varrelta. Kuva: Anne Turunen

Metsävisassa voi voittaa kesätöitä

Metsävisa on ajankohtaisiin metsäaiheisiin keskittyvä kilpailu. Siinä oppilas pääsee hyödyntämään sekä yleistietojaan sekä omista harrastuksista kertynyttä tietoa koulussa opitun lisäksi. Koulun oppiaineista visa liittyy biologian ja maantieteen lisäksi esimerkiksi yhteiskuntaoppiin ja historiaan.

Koulutason Metsävisan tulokset ovat selvät opettajien tarkistettua tehtävät maaliskuun alkupäiviin mennessä. Metsäyhdistys kutsuu 50 parasta koulun voittajaa toukokuun lopulla finaaliin.

Metsäala on laajasti mukana Metsävisan järjestämisessä ja rahoittamisessa. Ala palkitsee hyvin menestyneitä oppilaita ja tarjoaa finaalimatkan. Kaikille yhteinen aineeton lahja ohjataan Food and Forest Development Finland -järjestön kautta kehittyvien maiden pienmetsänomistajille.

Noin 15 nuorelle arvotaan kahden viikon kesätyöpaikka oman paikkakunnan metsänhoitoyhdistykseen eli paikalliseen metsänomistajien yhdistykseen.


Lisätietoja


Metsäyhdistyksen tunnetut hankkeet täyttävät yhteensä 100 vuotta – supervuotta 2021 juhlitaan työn merkeissä

 

Kirjoita kommentti