Koulujen myötä alkavat myös vilkkaat viikot metsissä – katso syksyn retket ja kurssit

Metsäretket ja nuotiolla evästely kuuluvat syksyyn ja tuovat mukavaa vaihtelua kouluarkeen. Kuva: Anne Turunen

Elokuu aiheuttaa kutkuttavaa syksyn odotusta perheissä ja opinahjoissa. Syyslukukausi tietää säpinää myös Suomen Metsäyhdistyksessä, joka laajan yhteistyöverkostonsa kanssa vie jälleen tuhansia lapsia ja heidän opettajiaan metsään.

Viimeisiä lomaviikkojaan viettävät opettajat kouluttautuivat aikamatkalla suomalaiseen metsäbiotalouteen. Kolmen päivän kurssilla koettiin historian havinaa ja haisteltiin tulevaisuuden tuulia Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, niin metsissä kuin moderneissa tuotantolaitoksissakin.

Sadat oppilaat lähtevät metsäretkille jo kolmannella kouluviikolla. Silloin starttaavat Metsäkoulu Kävyn oppitunnit maastossa. Metsäoppitunnit ovat Ruotsinkylän tutkimusmetsässä järjestettäviä retkiä, joille pääsee helsinkiläisiä 5. luokkia elo-lokakuun aikana.

Ruotsinkielinen Skogsskolan Kotten tarjoaa metsäoppitunteja syksyn kuluessa myös yläkoululaisille. Lisäksi on tarjolla metsäpäivä Kirkkonummen ruotsinkielisille yläkoululaisille sekä vierailuja koulujen omiin lähimetsiin ja luokkahuoneisiin.

Myös Talousmetsä – kehitys ja kestävä käyttö -retket käynnistyvät kolmannella kouluviikolla. Niille osallistuvat 6.-luokkalaiset Lappeenrannassa, Kouvolassa, Jämsässä, Raumalla ja Pietarsaaressa. Luvassa on esimerkiksi taimien istutusta ja riistaeläimiin sekä puusta valmistettuihin tuotteisiin tutustumista ja tietysti nuotiolla evästelyä.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla on Helsingin koululaisten metsäviikon vuoro. Lähes tuhat 6.-luokkalaista kiertää Ruotsinkylän tutkimusmetsässä rastireitin, jonka varrella tavataan mukavia asiantuntijoita, istutetaan taimia, opitaan luonnon monimuotoisuudesta, metsän- ja riistanhoidosta sekä nähdään hakkuukone työssään.

Syyskuussa Helsingin yliopiston luokanopettajaopiskelijoille on tarjolla kenttäkurssi, jonka metsäosuuden Metsäyhdistyksen asiantuntija järjestää. Aineenopettajat puolestaan pääsevät Metsät ja muuttuva ilmasto -kurssilla tutustumaan ekosysteemien ja ilmakehän väliseen vuorovaikutukseen SMEAR-mittausasemalla, Helsingin yliopiston metsäasemalla Hyytiälässä.

Lukiolaisetkaan eivät jää paitsi metsätarjonnasta. He ehtivät vielä ilmoittautua Metsä ja puu -tiedekurssille, jolla pääsee kurkistamaan metsätieteiden sekä biotuotetekniikan ja teknologian korkeakouluopintoihin itselle sopivana ajankohtana.

Yläkoululaisten 43. Metsävisan valmistelu on täydessä vauhdissa ja ilmoittautuminen on avattu. Helmikuussa järjestettävää metsätietokilpailua odotellessaan oppilaat, opettajat ja ketkä tahansa voivat fiilistellä metsäasioiden parissa Metsätietäjä-pelillä.

Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän tarjonta perustuu koulujen opetussuunnitelmiin. Lukuisa joukko yhteistyökumppaneita ja rahoittajia mahdollistaa toiminnan. Päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

Kuvat: Vilma Issakainen, Anna Kauppi ja Anne Turunen

Kirjoita kommentti